Marathon etappe deel 1 – een nachtmerrie

Marathon etappe deel 1 – een nachtmerrie

Vandaag reden de mannen het eerste deel van de marathon etappe. Sjaak heeft in het eerste deel netjes stand gehouden op ziijn positie en wist zelfs tussen Waypoint 5 en 6 maar liefst 10 plaatsen te pakken van 63 naar 53! Harstikke goed. Het was een enduro-achtige proef waar Sjaak na alle enduro’s die hij afgelopen jaar als training heeft gereden goed op zijn gemak was. Totdat het begon te regenen..

Dit was de eerste keer dat ik Sjaak “minder” positief aan de telefoon had. “Een nachtmerrie was het, echt niet normaal meer” vertelde hij. Zijn vrouw had hem al gesproken en liet weten dat Sjaak een uurtje bij moest komen en dan zou bellen over zijn dag voor de nieuwsbrief.

Hoe later de rijders binnen komen, hoe duidelijker het wordt dat zij echt last hebben gehad van de stortregen en het onweer. De mannen wat verder vooraan in het klassement zijn met spetters binnen gekomen dus die hadden geluk. “ik heb met de enduro’s en met trainen ook wel genoeg regen gezien maar dit was echt anders. Een half uur met een aantal rijders bij een rivier staan kijken en we wisten niet hoe we er ooit doorheen moesten komen. Zo breed en zo diep.. Wel 100 meter.. Helemaal niet meer normaal! Ik ben toen samen met een andere rijder een alternatieve oversteekplaats gaan zoeken en we zijn er een stuk verderop maar gewoon overheen geblaft. Het moest maar gewoon”.

Het risico dat Sjaak hiermee heeft moeten nemen is niet klein. Hij heeft met het oversteken van de rivier tot de tank in het water gereden. Als de motor dan water “binnen krijgt” is het gedaan.. Het lijkt erop dat dat het probleem van Jan van Gerven is vandaag, één van de rijders van het BAS Dakar team. Die staat op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief nog steeds stil.

Het is in de bergen een stuk kouder en als je dan tot op het bot nat bent, is dat echt heel erg vervelend. Sjaak ging hartstikke goed maar besloot, toen hij zijn vingers niet meer voelde, om het wat rustiger aan te doen. Hij heeft op zijn tandvlees de finish gehaald.. “Er komen nog steeds rijders onderkoeld binnen”, zei Sjaak. “Ik ben echt niet de enige die het niet leuk heeft nu”. De eerste rijders waren wel droog aangekomen dus Sjaak ging toch maar onder de dekens uit om te kijken of hij van Hans Vogels even een droge broek kon lenen.

Share "Marathon etappe deel 1 – een nachtmerrie" via

1 reactie(s)

Voeg een reactie toe
  1. 12 januari 2015
    Heftig! Flink afzien. Sterkte! Beantwoorden

Laat een reactie achter

Meer nieuws over de Dakar
jan 18, 5 jaar ago

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!Sjaak Martens reed zijn Husqvarna netjes naar Rosario. Zelfs nu nog kon er zat gebeuren! Uiteraard was niemand van plan om nog iets tussen de start van de special en het in ontvangst nemen van de medaille op het podium in ...

jan 18, 5 jaar ago

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaag

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaagSjaak Martens had een super mooie dag vandaag. “Ik heb gewoon super lekker gereden op een prachtige proef!” 450 kilometer verbindingsroute en 481 kilometer proef. Met het podium in Rosario in het zicht was het een proef om voorzichtig te benaderen. ...

jan 18, 5 jaar ago

Etappe 11, Tot de tank in de modder

Etappe 11, Tot de tank in de modder“Wat een dag hadden we weer zeg.. De hitte was niet te beschrijven.” Sjaak Martens besloot in de loop van de dag om helemaal niet meer aan het klassement te denken en gewoon maar op standje overleven te proberen de finish ...