De kogel is door de kerk! Sjaak toch naar Dakar 2016!

De kogel is door de kerk! Sjaak toch naar Dakar 2016!

De kogel is door de kerk…
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dat blijkt maar weer.. Het niet kunnen negeren van de Dakar kriebels is toch lastiger dan het lijkt. Sjaak heeft het echt wel geprobeerd, maar na het niet kunnen finishen van de vorige editie door de mechanische pech, veroorzaakt door dat ellendige zout, blijft het knagen. De finish.. Die staat nog op het verlanglijstje van Sjaak en dat is moeilijk los te laten. Zeker niet als het je een stuk makkelijker wordt gemaakt.

Het is wel een prachtig plaatje.. De zoutvlakte die vorig jaar niet alleen bij Sjaak roet in het eten gooide. De stekkers en bekabeling waren in no-time aangetast en zorgde voor veel uitvallers..
Henk Hellegers, team manager van het Husqvarna rally team – en oude bekende van Sjaak – ,wakkerde het vuurtje nog even extra aan. Sjaak kan met zijn Husqvarna team mee, en rijdt Le Dakar dus inderdaad op een ander merk dan KTM. Hij hoefde alleen maar even ja te zeggen:-)

Dat “even” ja zeggen is alleen niet zo eenvoudig. Op zijn minst heb je de steun van het thuisfront nodig en als er duidelijk is uitgesproken thuis dat de deelname afgelopen januari de laatste is geweest, valt dat niet mee. Niet omdat de vrouw van Sjaak een lastige zeurpiet is, integendeel zelfs! Ze heeft zich gewoon erg zorgen gemaakt om Sjaak. Vaak vergist men zich in de duur van de rally. Voor een deelnemer vliegen de twee weken voorbij, maar voor de thuisblijvers duren die twee weken, voor het gevoel, veel langer!

Na een fijne vakantie met het gezin, waarin veel gesproken is over de potentiële deelname van Sjaak werd de knoop door gehakt. De gunfactor is vanuit thuis ondanks de zorgen toch erg groot, en dat Sjaak ontzettend gelukkig wordt van motorrijden, weten we allemaal! De laatste deelname en de verloren strijd van het zout, zijn toch een soort open eind gebleven voor Sjaak. Hij krijgt nu de kans om dat recht te zetten.

Veel trouwe sponsoren hebben de steun weer toegezegd en Sjaak noemt zich een gelukkig man. Nu is het een kwestie van alles financieel dicht timmeren, veel trainen, nadenken over het stickerwerk etc..

Na het afzeggen van Peru als deelnemend land in de zwaarste rally ter wereld had de organisatie een uitdaging. De route moest opnieuw bekeken worden en daar had de kersverse racedirector Marc Coma meteen een mooie klus aan. Voor Sjaak -als motorrijder- is het wel fijn dat er iemand als Coma is aangesteld binnen de organisatie om zich te bemoeien met de tracks etc. Hij was tenslotte ook de man die de discussie voor de start van de zout-etappe nog aan ging met de organisatie. Hij weet dat soort situaties vast beter in te schatten als meervoudig winnaar van Le Dakar op de motor:-)
Het programma en de route zien er als volgt uit:

31/12 and 01/01: Administrative and technical checks
02/01: Start podium in Buenos Aires / Prologue / Liaison to Bivouac “0” close to Rosario
03/01: Buenos Aires – Villa Carlos Paz
04/01: Villa Carlos Paz – Termas de Río Hondo
05/01: Termas de Río Hondo – Jujuy
06/01: Jujuy – Jujuy
07/01: Jujuy – Uyuni
08/01: Uyuni – Uyuni
09/01: Uyuni – Salta
10/01: Rest day in Salta
11/01: Salta – Belén
12/01: Belén – Belén
13/01: Belén – La Rioja
14/01: La Rioja – San Juan
15/01: San Juan – Villa Carlos Paz
16/01: Villa Carlos Paz – Rosario

Share "De kogel is door de kerk! Sjaak toch naar Dakar 2016!" via

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Meer nieuws over de Dakar
jan 18, 6 jaar ago

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!Sjaak Martens reed zijn Husqvarna netjes naar Rosario. Zelfs nu nog kon er zat gebeuren! Uiteraard was niemand van plan om nog iets tussen de start van de special en het in ontvangst nemen van de medaille op het podium in ...

jan 18, 6 jaar ago

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaag

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaagSjaak Martens had een super mooie dag vandaag. “Ik heb gewoon super lekker gereden op een prachtige proef!” 450 kilometer verbindingsroute en 481 kilometer proef. Met het podium in Rosario in het zicht was het een proef om voorzichtig te benaderen. ...

jan 18, 6 jaar ago

Etappe 11, Tot de tank in de modder

Etappe 11, Tot de tank in de modder“Wat een dag hadden we weer zeg.. De hitte was niet te beschrijven.” Sjaak Martens besloot in de loop van de dag om helemaal niet meer aan het klassement te denken en gewoon maar op standje overleven te proberen de finish ...