Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!

Sjaak Martens reed zijn Husqvarna netjes naar Rosario. Zelfs nu nog kon er zat gebeuren!

Uiteraard was niemand van plan om nog iets tussen de start van de special en het in ontvangst nemen van de medaille op het podium in Rosario te laten komen, maar toch waren er in het eerste deel van de special al diverse rijders vies gevallen.

“Ik moet er niet aan denken,” zei Sjaak dolgelukkig na ontvangst van zijn medaille. “Dan ben je zo dichtbij en dan glipt het zo door je vingers.” De 180 kilometer lange proef die na een hele zware tweede week eindelijk richting Rosario ging, was nog een gevaarlijke. “Al in het eerste deel waren er nog zo veel die nog even iets meemaakten waardoor het zomaar afgelopen kon zijn. Het terrein was slecht, veel gaten en kuilen die niet in het roadbook stonden, dus het was echt uitkijken geblazen. Er lagen er al zoveel ondersteboven dat ik echt bij mezelf dacht; ‘Kom op Sjaak, koppie erbij nu! We zijn er bijna..” Dat Sjaak het niet aan het toeval over ging laten was duidelijker dan ooit tevoren. Vastbesloten op te gaan halen waar hij zo hard voor getraind en afgezien had, streepte hij kilometer na kilometer af.

“En nu lekker naar mijn gezinnetje!”

Ruwe bolster en een blanke pit..

De woorden vallen bij Sjaak al snel. “Alles is ingeleverd en straks gaan we eten met het hele team als afsluiter van twee indrukwekkende weken. Ja en dan wil ik eigenlijk ook wel heel graag naar huis. Lekker naar mijn gezinnetje!”

Mooie woorden van een taaie, hard werkende, stoere kerel, die na twee weken vol motoren, benzine, zand, stof, rotsen, stenen en oprapen, sjouwen, zeulen, afzien, en blijdschap, het liefst nu gewoon naar huis gaat. Naar zijn lieve vrouw Antoinette die achter de schermen alles draaiend heeft gehouden. Niet alleen tijdens Dakar, maar ook vooraf was dat onmisbaar. “Als je gezin er niet achter staat kun je het wel vergeten. Ik heb kunnen trainen wanneer ik maar kon, doordat thuis alles door Antoinette opgevangen en geregeld werd. Eigenlijk lift het hele gezin het hele jaar op de Dakar mee. Het is veel rekening houden met.. En daar ben ik heel dankbaar voor!”
De podium ceremonie was geweldig volgens Sjaak. “Ik voelde me bijna een fabrieksrijder! Alles was al zo ontzettend goed geregeld bij het team van Henk Hellegers en nu stonden ze er ook bij op het podium. Het was hartverwarmend. Ze geven je gewoon het gevoel dat ze er net zo trots op zijn als jijzelf.”

Share "Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!" via

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Meer nieuws over de Dakar
jan 18, 8 jaar ago

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaag

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaagSjaak Martens had een super mooie dag vandaag. “Ik heb gewoon super lekker gereden op een prachtige proef!” 450 kilometer verbindingsroute en 481 kilometer proef. Met het podium in Rosario in het zicht was het een proef om voorzichtig te benaderen. ...

jan 18, 8 jaar ago

Etappe 11, Tot de tank in de modder

Etappe 11, Tot de tank in de modder“Wat een dag hadden we weer zeg.. De hitte was niet te beschrijven.” Sjaak Martens besloot in de loop van de dag om helemaal niet meer aan het klassement te denken en gewoon maar op standje overleven te proberen de finish ...

jan 18, 8 jaar ago

Etappe 10, “Ik had medelijden met het motortje.”

Etappe 10, “Ik had medelijden met het motortje.”“Ik ben toch wel een paar keer gevallen. Ik had gewoon medelijden met mn motortje.” Het was een monsteretappe vandaag. “Zo warm, het terrein was zo kapotgereden, zo zwaar.. Na 2 keer oprapen ben je haast leeg door die warmte. Dat ...