Etappe 11, Tot de tank in de modder

Etappe 11, Tot de tank in de modder

“Wat een dag hadden we weer zeg.. De hitte was niet te beschrijven.”

Sjaak Martens besloot in de loop van de dag om helemaal niet meer aan het klassement te denken en gewoon maar op standje overleven te proberen de finish te halen..

Dat het nu wel echt een hele fysieke strijd aan het worden is, is duidelijk. De strijd tegen de hitte en het vechten met de ondergrond en de omstandigheden valt na bijna twee weken ploeteren duidelijk niet mee.

“Het was enorm afzien,” volgens Sjaak. “Het leek wel erger dan van de week.” De etappe werd toen vanwege de hitte ook ingekort en de directeur van de rally stond zelf met een helikopter op de special om water uit te delen. De helikopter werd dankbaar als parasol gebruikt en er zaten uitgeputte rijders dankbaar in het kleine stukje schaduw wat hij daar creëerde. “Misschien kwam het wel door de fesh fesh,” zei Sjaak er nog achteraan. “Misschien dat het door die ontzettende losse stuifzooi wel veel heter leek.”

Een fikse tegenslag, die Sjaak te verwerken kreeg was het vast komen staan in de modder. “Ja tot de tank erin he. Niet normaal! Er kwam even een Peterhansel voorbij gevlogen met zijn Peugeot en toen moest ik enorm in de remmen omdat ik helemaal niets meer zag door het stof wat hij opblies. Het leek wel een zandstorm ineens. Ja en voordat ik het wist, stond ik in een enorme bak blubber. Helemaal vastgezogen. Er was 5 man voor nodig om hem er weer uit te krijgen. Gelukkig was er hulp. Daar ben ik heel dankbaar voor, anders had ik er nu nog gestaan..”

“Ik kan het gewoon niet uitleggen.”

Om het einde van de dag te kunnen halen besloot Sjaak om de tijden die hij reed maar te vergeten. Zoiets is in zulke omstandigheden ineens helemaal niet meer interessant en schiet zijn doel voorbij.

“Zeker met nog maar twee dagen te gaan zei Sjaak. Ik kan en wil het risico niet nemen, dat ik niet aan die endstreep kom door mijn eigen stommiteiten.” Wat hij daarmee wil zeggen, is dat het erg stom zou zijn om iet aan je gezondheid te denken. Sjaak besloot dus regelmatig eventjes te stoppen om bij te komen en wat te drinken. Heel rustig, niet met een tandje eraf, nee, dat waren minstens 3 tandjes eraf, vervolgde hij zijn weg.

Sjaak kwam tot zijn schrik Rob Smits tegen. De heren zijn nu bijna twee weken elkaars teamgenoot en dat doet iets met je. Je deelt dezelfde verhalen, je maakt hetzelfde mee onderweg en dat schept een soort band. Leeftijd en waar je woont maken helemaal niets uit daar. Je bent er met hetzelfde gevoel en doel naartoe gekomen en je gunt elkaar ook dat het gehaald wordt. “Kom ik daar toch Rob Smits tegen'” vertelde Sjaak met een beetje sippe ondertoon. “Goh, die was er echt hard afgevallen en hij had zich denk ik goed gestoten. Het stuur was gewoon afgebroken en dat zie je niet snel. Ik kon weinig voor hem doen dus ik heb zijn positie opgeschreven en ik heb dat doorgegeven aan het team. Die zijn er nu naartoe.” Het is heel akelig om iemand zo achter te laten. Dat voelt niet fijn.

Bij CP4, ongeveer na 300 kilometer, werd de proef gestopt en moesten de motorrijders het laatste stuk verder over de weg naar het bivak. Sjaak was blij dat hij er weer was. “Die hitte.. het was zo intens.. Ik kan de woorden er niet voor vinden. Ik kan het gewoon niet uitleggen.”

Maar… Sjaak is er weer! Met nog maar twee dagen te gaan zit Le Dakar 2016 er bijna op.
Morgen nog een lange dag met eerst een verbindingsetappe van rond de 350-400 kilometer met aansluitend een proef van 481 kilometer. Met een laatste stukje verbinding van zo’n 50 kilometer komen ze dan aan in het bivak van Villa Carlos Paz.

(Ten tijde van schrijven van deze nieuwsbrief, ligt Rob Smits te slapen in het bivak. Hij heeft het op eigen kracht gehaald, met wat pijntjes, maar start morgen gewoon zoals het er nu uit ziet. Het is dus ‘goed’ afgelopen. Benieuwd naar zijn verhaal? Dat komt op zijn facebook pagina.)

Share "Etappe 11, Tot de tank in de modder" via

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Meer nieuws over de Dakar
jan 18, 8 jaar ago

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!

Etappe 13, Het zit erop.. De plak is binnen!!Sjaak Martens reed zijn Husqvarna netjes naar Rosario. Zelfs nu nog kon er zat gebeuren! Uiteraard was niemand van plan om nog iets tussen de start van de special en het in ontvangst nemen van de medaille op het podium in ...

jan 18, 8 jaar ago

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaag

Etappe 12, Eigenlijk niets meegemaakt vandaagSjaak Martens had een super mooie dag vandaag. “Ik heb gewoon super lekker gereden op een prachtige proef!” 450 kilometer verbindingsroute en 481 kilometer proef. Met het podium in Rosario in het zicht was het een proef om voorzichtig te benaderen. ...

jan 18, 8 jaar ago

Etappe 10, “Ik had medelijden met het motortje.”

Etappe 10, “Ik had medelijden met het motortje.”“Ik ben toch wel een paar keer gevallen. Ik had gewoon medelijden met mn motortje.” Het was een monsteretappe vandaag. “Zo warm, het terrein was zo kapotgereden, zo zwaar.. Na 2 keer oprapen ben je haast leeg door die warmte. Dat ...